Colitis Ulcerosa is een ontsteking in de dikke darm die meestal begint in het laatste deel van de darm, maar in de gehele dikke darm aanwezig kan zijn. Het verschil met de ziekte van Crohn is dat Colitis Ulcerosa alleen in de dikke darm voor komt. Alleen de slijmvlieslaag is ontstoken en er is geen fistelvorming. Crohn kan in het gehele spijsverteringstraject voorkomen met wél aantasting naar de dieper gelegen weefsels.
Colitis Ulcerosa komt steeds vaker voor in de westerse landen. Symptomen kunnen zijn: bloederige, slijmerige diarree, pus, valse drang, koorts, vermoeidheid, opgezette buik, buikkrampen en rectale spasmen. In ernstige gevallen is vaak een ziekenhuisopname nodig. De aandoening valt officieel onder de auto-immuunaandoeningen, net als de ziekte van Crohn, en moet door de arts worden gediagnosticeerd.
De oorzaak is niet bekend maar er moet wel rekening gehouden worden met risicofactoren zoals tekorten in voeding, voeding rijk aan dierlijke eiwitten, suikers en verkeerde vetten. Een voedselovergevoeligheid en zelfs allergie moet uitgezocht worden. Vaak blijkt dat een glutenvrij en lactosevrij dieet nodig te zijn. Daarnaast zou eventueel uitgezocht moeten worden of er sprake is van een bacteriële onbalans en/of infecties met parasieten.
Uit onderzoek blijkt ook dat 70% van de mensen met Colitis Ulcerosa tekorten hebben aan fosfolipiden in het aangetaste deel van de darm. Dit zijn vetten die nodig zijn voor de opbouw van celmembranen. Een aanvulling met Fosfatidylcholine/-serine kan hier verbetering in brengen.
Vitamine D3 blijkt uitermate belangrijk voor mensen met auto-immuunaandoeningen, zeker ook bij de darmontstekingen. Hierbij is de kinderdosering van 800 IE, vaak voorgeschreven door huisartsen, veel te weinig. We moeten dan zeker gaan denken richten 2000 IE (50 mcg) tot 4000 IE per dag.
Stoffen zoals Curcumine en Boswellia Serrata remmen de ontstekingen en werken pijnstillend. Hierbij moeten we wel denken aan de juiste doseringen per dag en kwalitatief goede suppletie.
Aanvulling van de anti-oxidanten kan belangrijk zijn omdat er vaak verlaagde waarden zijn gevonden bij ontstekingsaandoeningen in de darm. Stoffen zoals NAC, Glutathion, Selenium, vitamine A – C – E, zink als co-factor kunnen een belangrijk tekort zijn of aangevuld moeten worden.
Omega 3 vetzuren, DHA en GLA zijn belangrijk voor de vorming van de fosfolipiden voor de slijmlaag en voor de conditie van de celmembranen. Deze vetzuren werken ontstekingsremmend en zijn belangrijk voor het zenuwweefsel in de darmen.
L-Glutamine speelt een rol in weefsels die zich snel vernieuwen, zoals het slijmvlies van maag en darmen. Daarbij heeft Glutamine een rol in de aanmaak van Glutathion, hersteld de Tight Junctions (“douanepoortjes”) tussen de darmcellen en heeft een beschermende functie.
PEA, afkorting voor Palmitoylethanolamide, is een stofje waarvan ontdekt is dat het ontstekingen tot rust kan brengen bij Colitis ulcerosa, pijnstillend en beschermend werkt voor zenuwweefsel.
Pre- en probiotica laat in diverse studies zijn dat ze een gunstige werking of beschermende werking hebben bij Colitis ulcerosa.
Andere stoffen zoals Aloë Vera, Groene thee extracten, Quercetine zijn allemaal stofjes die een gunstige uitwerking hebben op het darmslijmvlies.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond wat de effecten zijn van deze voedingsstoffen op Colitis ulcerosa. Bronnen zijn bij mij op te vragen.
Er zijn dus heel wat mogelijkheden om naast de reguliere medicatie aan de slag te gaan met natuurlijke stoffen. Daarbij is het altijd belangrijk om met de voeding bezig te zijn en eventueel uit te zoeken waar er overgevoeligheden liggen. Voedingssuppletie moet van goede kwaliteit zijn en in de juiste doseringen genomen worden wil het effect hebben.