Neurotransmitters zijn boodschapper stofjes die in onze zenuwcellen gemaakt worden. Ze zijn niet alleen van belang voor de werking van de hersenen maar zijn ook betrokken bij de motoriek, immuunsysteem en bijvoorbeeld pijnbeleving. Het centrale zenuwweefsel, darmen en immuunsysteem gebruiken dezelfde neurotransmitters. Zo is bekend dat de stof Serotonine bijvoorbeeld met grote hoeveelheden in onze darmen wordt aangemaakt voor onder andere de peristaltiek. Neurotransmitters vormen daardoor de brug tussen lichaam en geest en kunnen uit balans raken.

De werking van deze neurotransmitters kunnen dus uit balans raken waardoor geestelijke en lichamelijke klachten ontstaan. Onder andere door trauma’s, overbelasting, ziektebeelden en tekorten in de voeding waardoor er niet genoeg bouwstenen zijn. Voor het opsporen van de dominante natuur en wat de belasting op deze neurotransmitters is kan de Bravermantest gedaan worden. Dit is een uitgebreide A en B vragenlijst om je dominante natuur vast te stellen en de belasting daarop. Daarnaast is het altijd belangrijk om te kijken naar de klachten, achtergrond van iemand, situatie van het moment.

Mogelijke verschijnselen bij:

Acetylcholinetekort:Serotoninetekort:GABAtekort:Dopaminetekort:
Afsluiten
Obsessie
“in je hoofd blijven”
Vergeetachtig
Prikkelbaar
Verlies spiermassa
Brainfog
Spijsverterings-klachten (opgeblazen)
Moe
Verlies van plezier
Perfectionisme
Schommelingen in karakter
Klagen, alles is teveel
Obstipatie
Pijngevoelig
Moeilijk inslapen
PMS klachten
Moe
Angst en paniek
Migraine
Depressie
Fibromyalgie
Moeite met grenzen aangeven
Overprikkeld
Overgevoelig
Angsten
Longproblemen
Niet goed tegen koffie en alcohol
Verzuring in gewrichten / Bindweefsels
Moe, inactief
Traag herstel
Vlak, afwezig
Bot
Kouwelijk
Uitgeblust/burn-out
Ontstekingen
Traag
Verslavingsgevoelig
Geen zin in bewegen
Moeite met opstaan
Moe
Uitstelgedrag
Weinig motivatie
Nerveus en onrustig
ADD/ADHD
Hoestprikkels
Pijntjes
Hang naar verkeerde vettenHang naar suikerHang naar zout en smaakversterkersHang naar een stimulans zoals koffie, energydrankjes en verkeerde eiwitbronnen

Blijkt er uit de Bravermantest een grote belasting op 1 of meerdere neurotransmitters, en er zijn klachten, dan moet er een plan opgesteld worden om dit weer in balans te brengen.

Wilt u zo’n Bravermantest doen stuur dan even een mail naar therapeut.ovt@planet.nl . Uitslagen worden alleen tijdens een consult besproken en moeten van tevoren doorgeven worden. Tijdens een consult kunnen dan ook de klachten besproken worden.

De 4 belangrijkste neurotransmitters:

Dopamine (plezier / “de ondernemer”)

Sterke wil, doeners, doelbewust, moed, vastberaden, lang focussen en geconcentreerd, goed plannen, risico’s durven nemen, heeft veel breinenergie. Dopamine stimuleert het metabolisme, speelt een rol in de ademhaling en speelt een belangrijke rol in het beloningssysteem van het brein, dus ook verslavingen. Dopamine staat namelijk ook voor het plezier gevoel.  Personen met een dopamine natuur zijn vaak dus krachtig, hebben hun woordje klaar en zijn snel van begrip. Zo’n 17% van de bevolking heeft een Dopamine natuur. Lichamelijk invloed op warmteproductie, motoriek, pijnstilling.

Acetylcholine (leren / “de denker”)

Acetylcholine zorgt voor actie en voor de rusttoestand in ons lichaam. Zo’n 17% van de bevolking heeft een Acetylcholine natuur. Sleutelwoorden zijn: gevoelig en sociaal, zintuigelijk georiënteerd, flexibel, creatief, denkers, leren, geheugen, probleemoplossend, intelligent. Lichamelijk is het een zenuwbuffer, voor spijsvertering en verwerking, activerend voor spieren. Het is ook een bouwsteen voor de myelineschede, de isolatie van de zenuwen.

GABA (kalmerend / “de zorgzame”)

GABA is een remmende neurotransmitter en remt activiteit in het brein. Geeft rust in brein maar ook spieren. Het heeft een kalmerende werking. Mensen met een GABA natuur, zo’n 50% van de bevolking, zijn vaak zorgzaam, stabiel, stellen doelen en organiseren, zijn praktisch ingesteld, verstandig, “gevers”, teamplayers. Lichamelijk heeft GABA invloed op de darmen, leverontgifting, slijmremmen in longen, immuunsysteem en bioritme. GABA is nauw verwant aan Glutamaat, dit is een activator, zet alles “aan” terwijl GABA juist “uit” zet.  Een onbalans tussen deze twee geeft vaak problemen.

Serotonine (stemming / “de voeler”)

Serotonine is de neurotransmitter die staat voor plezier en gezelligheid, hier en nu, ontspannen, zoeken naar balans. Mensen met een Serotonine natuur zijn in voor gezelligheid, houden doorgaans niet van gewoontes en routines maar doen het beter bij verandering en afwisseling. Personen zijn opgewekt, vindingrijk en goede motoriek. Zo’n 16% van de bevolking heeft een Serotonine natuur. Lichamelijk zorgt het voor inslapen, darmperistaltiek, pijnstillend, eetlust, vasoconstrictie en stressregulatie.

Met dank aan: VitEducatief, Casper Beukema

Deel deze pagina op Social Media